HET LANGE VOORHOUT

Het Lange Voorhout! Een van de bekendste lanen van Den Haag. Met zijn rijke historie en huidige functie een hoofdrol in een documentaire waard!

In de documentaire neemt Tialda Bottema je mee op een rondje Lange Voorhout. Onderweg kom je meer te weten over de geschiedenis van deze prachtige laan. Tialda bezoekt historische gebouwen en bewoners en bekende Nederlanders vertellen over hun bijzondere plek aan het Voorhout. Verhalen van vroeger én van nu.

Wil je de DVD bestellen, mail dan naar: tialda@haagsproductiebedrijf.nl

OVER HET FILMPROJECT

Koningin Wilhelmina dronk er koffie, het Haags Hopje is er ontstaan, de Gouden Koets komt er ieder jaar voorbij….Het Lange Voorhout! Een van de bekendste lanen van Den Haag is met zijn rijke historie en huidige functie een hoofdrol in een documentaire waard.

Tialda Bottema:

"Toen ik het boek Het Lange Voorhout vond in een tweedehandswinkel, begon het te borrelen. Wat zit er allemaal voor geschiedenis achter de statige panden? Wie woonde er? Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten dat op nummer 32 Alexandrine Tinne woonde. De eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger. Zij trok met 102 kamelen bepakt met koffers vol dure jurken en servies door Afrika. Wat een vrouw moet dat zijn geweest! Voor de opnames bezoek ik samen met schrijver Joost Willink haar woonhuis."

"Ook spreek ik met de dochter van de enige echte Haagsche Hopjes bakker, de 88-jarige Thea Nieuwerkerk. Haar vader had de beroemde bakkerij Nieuwerkerk aan het Lange Voorhout nummer 92."

"Het beroemde chique Hotel des Indes ontbreekt natuurlijk ook niet in de film. Ik krijg een rondleiding van acteur Daan Schuurmans. Hij heeft een persoonlijke band met het hotel en heeft er regelmatig filmopnames, dus kent het hotel maar al te goed. Dit zijn maar een paar voorbeelden. De documentaire is zeker ook leuk voor Hagenaars die denken alles al te weten."

ACHTER DE SCHERMEN

De film is mede tot stand gekomen door crowdfunding via Cinecrowd.com. Hiernaast hebben het CAOP, Rademaker Vastgoed en Maasstede Vastgoed Ontwikkeling VOF een bijdrage geleverd. Het Haags Productiebedrijf heeft de productie van de documentaire verzorgd. Mede-eigenaar Tialda Bottema presenteert de documentaire. Eerder maakte zij voor TV West de populaire serie Den Haag viert het Koninkrijk en de documentaire Tjeerd.

MEER WETEN?

Bekijk dan hier het interview in het programma Debby en haar Mannen op Radio/TV West.

process 3Het Lange Voorhout in Den Haag, 2016. Foto's door Roos Koole Fotografie